megelek

Ünnepségek, ünnepek, szokások őszre és télre

2018. november 03. 18:07 - megelek

Mindenféle halottak napja, fényes-tüzes ünnepségek és minden, ami izgalmat hoz a sötét téli éjszakákba

Mint minden évben, így idén is feljön október vége felé az az örök kérdés, hogy mennyire illik vagy nem illik Halloweent ünnepelni itt Kelet-Európában és/vagy a Balkánon. Sokan ördögtől való pogány ünnepként tekintenek rá, amit csak a "hanyatló nyugat" erőltet az emberekre. Mások szerint pedig a világ változik és a Halloween egy jó buli, amikor legalább van indok, hogy félelmetes, gusztustalanra készített ételeket együnk, degeszre tömjük magunkat édességgel a tipikus falusi vásári cukrok és sült gesztenye mellett, illetve hogy másnak öltözzünk fel legalább egy estére (az már más kérdés, hogy a szokásos félelmetes jelmezek helyett mindenki "ribancos valaminek" öltözik be, ezek tárháza végtelen, a neten is simán lehet rendelni a ribis nővérke-rendőrnő-ördög háromszögön kívül mindennek a ledér változatát is.)

De mik azok az ünnepek, szokások és ünnepségek, amiket szívesen megünnepelnék így ősszel vagy télen és/vagy kapcsolódnak a halottakhoz? Íme egy szubjektív lista, bár, őszintén megvallva, én bármikor ünnepelnék bármit, vallástól és helytől függetlenül. Mert minden nap ünnep és minden kultúra nagyszerű a maga nemében! Egyébként a felsorolásból párat át is éltem élőben, míg másokról csak hallottam és/vagy olvastam és bakancslistás helyek lettek.

1. Diwali - India

Erről már írtam itt. Lényeg a lényeg, hogy idén Diwali asszem pont november 7-re esik, szóval nemsokára mindenhol mécsesek, tüzijátékok és gyönyörű ringalikkal, hennával meg minden földi jóval. Nagyon sajnálom, hogy végül kihagyom az ünneplését, igazán szerettem volna ott lenni Indiában, főleg mert az egyik helyi barátom meghívott a családjához vidékre, és már elvileg a nagypapája is várt és örültek, hogy megyek.
 diwali.jpg

2. Bonfire Night - Anglia

Egyik kedvenc ünnepem Angliában, főleg, hogy novemberben van, így történik valami érdekes az esős, ködös, hideg őszi időben. Konkrétan arról emlékeznek meg, hogy 1605 november 5-én egy Guy Fawkes nevű férfi fel akarta robbantani az egész angol parlamentet, majd máglyán elégették. 

Manapság a nagyvárosokban tüzijátékokat lőnek fel, vidéken máglyákat raknak, disznót sütnek, cukros-karamellás almát készítenek meg héjában sült krumplit és csupa jó és kalóriadús dolgot. Én így éltem meg anno Londonban életemben először.

3. Día de Muertos - Halottak napja, Mexiko módra

November elsején ünneplik a hallottak napját Mexikóban is, hasonlóan, mint errefelé - ergo a középpontban az elhunyt szerettekre, családra való emlékezés van, összegyűlik a család és a barátok, esznek, isznak és jól érzik magukat. Az ételeket "csontokkal" díszítik, illetve van egy kenyerük, amit a "Halottak Kenyerének" neveznek. Aki megtalálja a bele sütött műanyag csontocskát, az egész évben szerencsés lesz. A fesztiválokon, felvonulásokon az emberek csontváznak öltöznek, illetve az arcukat is nagyon jellegzetes mintára festik.

4. Obon - Hallottak napja Japán módra

A keresztény kultúrkörtől eltérően nem ősszel ünneplik, hanem Júliusban vagy néha Augusztusban. Úgy tartják, hogy visszatérnek a halottak lelkei az élők közé. Emiatt lámpásokat helyeznek a házak ajtajai előtt, hogy az elhunyt családtagok hazataláljanak, előadják a "bon odori" nevű táncokat. A síroknál és a házi oltároknál ételeket helyeznek el, felajánlva azokat az ősöknek. 
Az Obon vége felé lámpásokat tesznek a folyókra és a tavakra, hogy visszavezessék a lelkeket a túlvilágra.

5. Szent Luca napja - Svédországban

Nagyon szeretem Luca napját nem csak azért, mert akkor van az egyik legjobb barátnőm szülinapja, hanem mert mindig egy csomó aprót összegyűjtöttünk a hagyományos Luca-pogácsákból, hiszen a mamám nem csak egybe tett pénzt, hanem majdnem mindegyikbe, hogy örüljönek az unokák, viszont odáig nem jutottam, hogy elkészítsük a híres-neves 13 fából álló széket, hogy meglessük az éjféli misén a boszorkányokat.

Svédországban viszont nagy hagyománya van ennek a napnak, fiúk és lányok mind beöltöznek hosszú fehér ruhákba, amelyet piros övvel kötnek el és Luca-napi énekeket énekelnek. Mivel Luca a fényhozó, így a megválasztott Luca fejére koszorút raknak, amelyre gyertyák vannak állítva, míg a szolgálólányai a kezükben tartják a gyertyát, a csillagfiúk pedig egy pálcára tett csillagot visznek. Azt is olvastam, hogy a "Luca-lányok" keltik a család többi tagját kávéval, és sáfrányos kaláccsal, aminek a svéd neve "lussekatter", vagyis Luca-macska. A video 27 perces, viszont érdemes belekukkantani, mert nagyon szép és hangulatos.

 6. Up-Helly-Aa - Skócia

Január utolsó keddjén ünneplik az Up-Helly-Aa-t Lerwickben a Shetland szigeteken. Sokat elmond az egészről az a tény, hogy a szerda szintén ünnepnap, hogy a résztvevőknek legyen idejük felgyógyulni az előző napon elfogyasztott alkoholmennyiségből következő másnaposságból. Sokan beöltöznek és készülnek valamilyen előadással, táncokkal, énekekkel, vagy csak egy darabbal. Végiglátogatják az iskolákat, hoteleket, sportlétesítményeket, és mindenhol eljátszák az aktuális számokat (és gondolom közben megöntögetik a száradó torkukat vagy whiskey-vel, vagy rummal vagy bármivel). A végén pedig felmasíroznak egy Viking gályára, amit végül felgyújtanak.

7. Három Királyok napja vagyis El Dia de los Reyes - Puerto Rico

A legtöbb keresztény országban a karácsonyt letudják december 24-25-el, míg a szerencsésebbek már kezdhetik az adventi időszakkal - én személy szerint nagyon szeretem, hogy minden vasárnap eggyel több gyertya ég a koszorún. 

Viszont Puerto Ricoban karácsonytól egészen január 6-ig tart a buli, amikor is befejezik ezt a maratoni ünneplést a Három Királyokkal. Ez a három király látogatta meg az újszülött Jézust, név szerint: Gáspár Arábiából egy teve hátán érkezett meg, Menyhért (vagyis Melchor) Európából lovon, illetve Boldizsár (Balthazar) Afrikából egy elefánt hátán. 

A puerto rico-i gyerekek szalmát, szénát, füvet gyűjtenek dobozokba, hogy a királyok hátasainak legyen mit enniük. Ilyenkor is megajándékozzák egymást, főleg olyasmit kell elképzelni, mint a Mikulás-ünnepségek errefelé. A jó gyerekek kapnak cukrot és édességeket, míg a rosszak szenet és/vagy földet. 

8. Bodhi vagyis Buddha megvilágosodása - minden buddhista országban ünneplik

2500 évvel ezelőtt egy fiatal indiai herceg, Siddartha, leült meditálni egy fügefa alá és megvilágosodott, így lett A Buddha (egyébként minden megvilágosodott ember buddha). 30 napig égetnek gyertyákat a megvilágosodás szimbólumaként, illetve hagyományosan elkészített tejes-rizses ételt esznek, amit Siddartha is fogyasztott a meditációt követően és amit egy Sujata nevű lány adott neki.

bodhi_day.jpg

9. Kwanzaa - Afro-Amerikai kultúrkörben

Egy egészen új ünnepség, ami nyilvánvalóan nagyon fontos mindazoknak az afro-amerikaiaknak, akik annyira kegyetlenül el lettek szakítva a hazájuktól a történelem folyamán. A Kwanzaa Dr. Maulana "Ron" Karenga professzor kezdeményezése volt 1966-ban, amikor a fekete kisebbség helyzete változni kezdett az Államokban. Az alapjait ősi afrikai szokások adják, és szerintem fantasztikus üzenet közvetít: egység (umoja) - hogy a közösségek összetartsonak, önrendelkezés (kujichagulia) - önálló döntések hozatala a közösségek javára, kollektív munka és felelősségvállalás (ujima) - mások segítése a közösségben,  szövetkezeti gazdaság (ujamaa) - vagyis olyan vállalkozások segítése, amelyekből a közösség is valamilyen hasznot élvez, céltudatosság (nia) - olyan célok meghatározása, amelyek a közösség javára válnak, kreativitás (kuumba) - a közösség fejlesztése és szebbé-jobbá tétele, hit (imani) - a hit abban, hogy a közösségek jövője szebb és jobb lesz. Ezek a célok főleg annak fényében tűnnek még érdekesebbnek, hogy az USA egy jellemzően individualista állam, ahol az egyén a fontos és nem a közösségek, szemben a keleti népekkel, ahol minden a közösség, a család és a nemzet érdekeit szolgálja.

Az ünnepség december 26-tól január 1-ig tart, a fénypontja a december 31-én ünnepelt Karamu, ahol a fekete, piros és a zöld színek dominálnak, illetve olyan ételeket fogyasztanak, amelyeket a gyarmatosítók afrikából vittek be az USA-ba. Bár nem tudom, hogy mennyire elterjedt, illetve hogy ünneplik-e egyáltalán viszont instán a kwanzaa hashtagre 165 ezer találat jött ki, szóval gondolom azért igen.

10. Yi Peng Fesztivál - Thaiföld

November közepén ünneplik a Yi Peng fesztivált észak Thaiföldön, Chiang Maiban, pontosabban a 12-ik holdhónap teliholdján. A Yi Pengről biztosan az is látott már képeket, aki nem világutazó vagy különösebben érdekelt más kultúrák iránt, hiszen egyszerűen meseszerű fotók jelennek meg róla illletve akkor is, ha van gyereke, ugyanis az Aranyhaj - A nagy gubanc c. nagysikerű rajzfilm egyik kulcsfontosságú jelenetének ez lehetett az alapja (gondolom én, de ha bárki bármit tud, az szóljon). 

Szóval mit is ünnepelnek ekkor? Úgy hiszik, hogy a hold ilyenkor a legfényesebb és a folyók ilyenkor vannak legjobban megtelve vízzel, szóval remek alkalom arra, hogy mindenféle jókívánság teljesüljön az új évben, illetve hogy az óév minden búját-baját elengedjük. A buddhista szerzetesek úgy hiszik, hogy amikor elengedünk egy lámpást, az olyan hatással bír, mint mikor elfújjuk a szülinapi tortán a gyertyákat - ergo a kívánság biztosan teljesülni fog. 

És levezetésként íme a rajzfilm-részlet, amiről beszéltem:

Egyébként még sok-sok remek ünnepség van a világon, amelyeken tök szívesen vennék részt, és ami nem kapcsolódik sem őszhöz, sem télhez, sem pedig elhalálozott lelkekhez. A nagyon "mainstream" ünnepeket nem is listáztam, mert nyilvánvalóan a karácsony, az újév, Mikulás és a többi mind-mind nagyszerűek, viszont azokról mindenki tud.

Majd biztos lesz egy bejegyzés is, amikor a saját ünnepeinket listázom, mert azoknak is érdemes tudni mind a történelmi hátterét, mind a szokásokat, amelyeket már lehet nem is tartunk, vagy nem tudjuk, hogy miből alakult ki és hogyan, esetleg hogy mi a jelentése.

------------------------

Amennyiben érdekel, hogy éppen hol vagyok, kövess instán, az @agnesbenak név alatt megtalálsz.

------------------------

Források:
- Obon fesztivál
- Szent Luca napja és ez
- Up-Helly-Aa-ról itt és itt 
- Három Királyok itt és itt 
- Bodhi Day itt és itt 
- Kwanzaa 
- Yi Ping fesztivál

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6614328207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása