megelek

Tippek és ötletek hátizsákos utazáshoz - 2. rész

2017. szeptember 05. 16:30 - megelek

Ha érdekelne az előző rész, katt ide. 

3. Szükséges védőoltások, gyógyszerek

Pár országba csak és kizárólag akkor léphetük be, ha megkaptunk bizonyos védőoltásokat és ezeket papírral is tudjuk igazolni. Szerencsére eddig egyetlen helyen sem ahol eddig jártam, nem követeltek ilyesmit, viszont van pár ajánlott vakcina, amit érdemes felvenni a különböző betegségek elkerülése végett (én egyet sem vettem fel, és egyelőre úgy tűnik, hogy szerencsésen megúsztam, viszont én nem jártam olyan helyen, ahol fokozott veszélynek lettem volna kitéve, illetve nem is tartózkodtam huzamosabb ideig délkelet-ázsiában. Huzamosabb alatt több hónapot, évet értek. Bár azt olvastam, hogy a malária akár egy évig is lappanghat a szervezetben, szóval azért erre még rálesünk.)
Mindig legyen nálunk:
- fájdalomcsillapító
- lázcsillapító
- hasmenésre valami bogyó, hashajtó és probiotikum. Senkinek ne legyenek illúziói, az utazók 90%-a elkap valami gebaszt az utazása során, ha a hasa nem fog menni, akkor szorulása lesz. Egyébként érdekes, hogy ezt a privát dolgot mennyire nyíltan tárgyalják ki random emberek egymás előtt a hostelekben, talán a sorstársi érzés miatt, vagy igazából nem tudom. 
- antiseptic gél vagy bármilyen sebfertőtlenítésre alkalmas bármi. A legjobb, ha antiszeptikus törlőkendőt pakolunk, ugyanis a folyadékot a repülő fedélzetére csak 100ml alatt vihetünk fel és ugyanúgy, mint az előző pontnál írtam, erre is biztosan szükségünk lesz.
- sebtapasz, esetleg géz vagy fásli, hogy ne kelljen szakadt nadrágból rögtönzött kötözést készíteni, mint nekünk Laoszban a dzsungelben, miközben egy folyóban fürödtünk. 

A rögtönzött kötéssel a csuklómonimg_20170607_144417.jpg

 

4. Szállásfoglalás 

Amennyiben több országba tervezünk utazni, vagy egy adott országon belül szeretnénk több helyet meglátogatni, szerintem nem érdemes előre foglalni szállásokat. Mindig legyen lefoglalva 1-2 éjszakára, mielőtt indulunk, mert így akármilyen későn vagy késve érkezünk meg (egyébként Ázsiában erre simán számoljunk 2-5 órát, esetenként többet is), lesz egy hely, ahova menni tudunk, nem is beszélve arról, hogy arra a bizonyos beutazási kártyára is tudunk címet írni. 
Alap, de felhívnám a figyelmet, hogy MINDIG olvassuk el a véleményeket az adott szállásról, és hogy mi foglaltatik az árban! Ha hátizsákos túrára megyünk, egyedül olcsóbb, ha hostelekben szállunk meg, és manapság egy jó hostel = jó társasággal és bulikkal, vagy csak egy olyan, hátizsákos túristák számára kialakított helyre, ahol mindenki meg tudja találni a kedvére való elfoglaltságot. A hostelekben az egyik előny, hogy általában (nem mindig) biztosítanak valamilyen alap reggelit, ez általában toast kenyérből, vajból, dzsemből, csokis krémből, valamint kávéból és teából áll, jobb esetben esetleg gyümölcsökből és müzlikből, joghurtból, valamilyen módon elkészített tojásból áll. Rosszabb esetben sehol semmi, és akkor muszáj kivonulni, hogy találjunk valamilyen tápot reggelire.

Relax rész a hostelünkben Luang Prabangbanimg_20170609_181455.jpg
img_20170609_181504.jpg


Az előnyük viszont határozottan az, hogy rengeteg hozzánk hasonló emberrel ismerkedhetünk meg. A legjobb tippeket az utazók egymás között osztják meg, rengeteg jó, neten és útikönyvekben nem szereplő tippeket és ötleteket tudunk begyűjteni. Ráadásul ha valamiből többet vásárolunk, könnyebben tudunk kedvezményeket kikönyörögni az eladóktól. Olcsóbb robogó-bérlés, olcsóbb ruhák (hát ki ne szeretne egyből 4-et eladni ugyanabból a modellból?), kaják, piák. Éljenek az egyet fizet, kettőt kap akciók!

Ennyire nyugis környezetben könnyű ismerkedniimg_20170528_133249.jpg

Motoros túrán a hostelben megismert emberekkelimg_20170529_143739.jpg

Másik hostel, másféle chill. Infinity pool gyönyörű kilátássalimg_20170531_151607.jpg

Amennyiben valaki a párjával utazik vagy csak egyszerűen szusszanni szeretne és magányra vágyik, ajánlom, hogy ne a hostelek privát szobáját nézegesse, hanem pl. trivago-n vagy booking-on talál jó kis privát szobákat. Ez akkor is hasznos, ha pl. egy adott helyen nincs hostel vagy már az összes betelt. 

 

5. Utazás

Érdemes körbenézni, hogy ár-érték arányban mely közlekedési mód a legmegfelelőbb arra, hogy eljussunk A pontból B-be. Hosszú útra ajánlom az éjszakai alvós buszokat, mert bár kényelmetlenek, tömve vannak, sokkal jobbak, mint az egyszerű buszok. Viszont vigyázzunk arra, hogy milyen típusú az a busz, ugyanis vannak a kevésbé kényelmes, új modellek:

Netes kép az újabb alvós buszokrólSleeper bus

És a kényelmesebb, ámde privát szférát igencsak mellőző régi buszok:

Netes kép a régi buszokrólChinese Sleeper Bus - Travels in our Jeans

Persze kényelmesnek is csak akkor kényelmes, ha egy adott magasság alatt vagyunk. Majd' 2 méterként egyik sem az, az összes nagyra nőtt turistagyerek a poklok-poklát és kínok-kínját élte át minden egyes alvósbusz útja során. Viszont a pozitív oldalára még egy: nem kell szállást foglalni, ugyanis az éjszakát úgyis a járműben töltjük. 

Ha a környéket akarjuk felfedezni, ajánlom a bicaj- vagy a robogóbérlést. Tökre korrekt áron juthatunk ezekhez a járművekhez, csak arra kell vigyázni, hogy ázsiában pl. a közlekedési szabályokat leegyszerűsítették arra, hogy "NE ÜTKÖZZ ÖSSZE MÁSOKKAL" és minden mást mellőznek. Tábla nincs, lámpa nincs, sisak nincs. Ja, és simán használják 5 tagú családok fuvarozására a robogóikat. Még egy ja: némelyik országban bal oldalon közlekednek. 

Helyi városi járat Bangkokbanimg_20170524_090015_2.jpg

Éjszakai vonat, kényelmes, gyors, tiszta és csöndes.
Jobb, mint a busz
img_20170526_175617.jpg

Egyszerű alvós busz Laoszban.
Még jó, hogy én a barátnőm mellett voltam és nem egy idegennel kellett ölelkeznem a szűk helyen
img_20170605_183236_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1912801788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása