megelek

Nincs még egy olyan állat, mint az ember

2018. november 13. 15:03 - megelek

Avagy hogyan fulladunk bele a saját szemetünkbe

"Ne higgyenek a fanatikus természetvédőknek, akik azt állítják, hogy őseink harmóniában éltek a természettel. Már jóval az ipari forradalom előtt a Homo sapiens tartotta a legtöbb növény- és állatfaj kiirtásának rekordját. Miénk a kétes dicsőség, hogy a biológia történetének leghalálosabb faja vagyunk."

Yuval Noah Harari

Az utazgatás mellett még egy nagy szívügyem van: ez pedig a környezetvédelem.

A két dolog nem feltétlenül mond ellent egymásnak, bár be kell vallanom, hogy amikor csak lehetőségem van rá, lehetőleg nem repülővel megyek egyik helyről a másikra, hiszen az az egyik legkárosabb utazási forma. Saját magammal is össze tudok veszni egyébként, mert ez a kijelentés, mely szerint "amikor csak lehetőségem van rá" szintén nézőpont kérdése. 

Utazni lehet gyalog, biciklivel, autóval, busszal, vonattal, stoppal, hajóval és még rengeteg módon, nem hiába jutottak el a nagy felfedezők is véletlen-szándékosan pl. Amerikába is, annak ellenére hogy a repülést csak a madaraktól ismerték.

Egy jó barátom, akit már említettem, Kilian, konkrétan Németországból stoppal utazott Indiába Afganisztánon és egy csomó érdekes helyen keresztül. Amennyiben tudtok németül vagy, ajánlom a blogját, amit itt tudtok elérni: http://wandererandvegabond.com

dsc_0226.JPG

Kili egyébként tipikusan az az ember, akit 3 másodperc alatt meg lehet kedvelni. Egy olyan nagyon laza, nyugodt, jó fej csávó. Még így a jógasuli vége után 8 hónappal is szoktunk beszélgetni, sőt, Bangkokban össze is futottunk, mert pont egy időben voltunk a városban.

Naés, Kili nem csak azért hatalmas inspiráció, amiért szinte 0 anyagi forrásból utazik, hanem mert tényleg rendkívül környezettudatos: nem használ felesleges vackokat, vegán, lehetőleg nem vásárol új ruhát, hanem csak second hand shopokban. Igazi hippi, de a szó legjobb értelmében.
Legyél te is olyan, mint Kili! :)

Szóval a környezetvédelem.... és a repülések.

Hát, elég szép kis lelkiismeretfurdalásom van emiatt, amikor repülőre ülök, pont ezért igyekszem kerülni, viszont ha már repülök, akkor igyekszem kompenzálni.

Felszedem mások után is a szemetet, akár parkról van szó, akár a tengerpartról és a vizekről. Búvárkodás közben is gyűjtöttük a szemetet, hiszen nem tart semeddig felszedni, ha már úgyis ott vagyunk. Vettem egy jó bambusz fogkefét is, ami nem is sokkal drágább, mint a "rendes", viszont lebomlik, ergó sokkal olcsóbb, ha nem szeretnéd, hogy még az unokád is az általad használt fogkeféket nézze, amikor utazik valahova. Nem eszek húst, lehetőleg piacról, termelőktől vásárolok élelmiszert (pl háztáji tojás, zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek), illetve nem kérek nejlonzacskót a termékekhez. Kis dobozokban simán haza lehet vinni a savanyúságot, a túrót, és egy csomó mindenhez nem is kell az extra csomagolás, hanem csak bele kell tenni a hátizsákba, kosárba vagy vászontáskába.

"Amikor azt mondjuk: "kidobtunk valamit", az mit is jelent igazából? A "kidobni" többnyire azt jelenti, hogy eltüntetjük a látókörünkből, de ettől még nem szabad megfelejtkeznünk róla. A kirakott szemetünk nem válik levegővé pusztán attól, hogy a kukát kiürítik. A hulladék a szeméttelepre kerül, ami tönkreteszi értékes környezetünket, toxikus részecskéket ereszt a levegőbe és a földbe. Ezáltal egyben a kidobott termékek előállításához használt erőforrásokat dobjuk ki, amelyek feldolgozása ráadásul több milliárd dollárunkba kerül évente."

Bea Johnson

Van egy király kis weboldal, a https://hulladekmentes.hu, ahol egy csomó okosságot lehet tanulni és vásárolni, bár sok mindent otthon is el tudunk készíteni. Van egy zseniális kis Facebook csoport, a Hulladék nélkül, Vajdaságban, amihez itt tudtok csatlakozni, és ami Mészáros K. Ágnes zseniális fejecskéjéből pattant ki. Nagyon inspiráló dolgokat lehet ott olvasni, amivel nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük, hanem egy csomó pénzt is megspórolhatunk, amennyiben nem veszünk meg sok felesleges vackot, hanem otthon készítjük el őket.

Motivációként ajánlom még Zaka Dominika írásait is, akinek a Facebook oldalát ide kattintva tudjátok elérni, és aki arról mesél, hogy milyen az élet a "vadonban". Amikor elkezdtem követni, a párjával és kisfiával éltek egy jurtában, mindent maguknak termesztettek, és egy nagyon fenntartható, dolgos, de ugyanakkor békés életet élnek. Meg is van az egyik könyve, a Szabadon, amit nemsokára kezdek el olvasni. Várom már!

Egyik nem túl régi írásából álljon itt egy részlet, a teljes bejegyzésért katt ide.

"Tegyünk érte, hogy fiataljaink büszkén ássák fel kertjüket, és szívvel-lélekkel gondozzák növényeiket, állataikat. Tegyünk érte, hogy az újonnan érkezettek visszataláljanak gyökereikhez, visszataláljanak az egyetlen útra, ami az életet nem kiirtani, de megtartani és kivirágoztatni képes: A Földhöz.
Talán még nem késő belátni, hogy a jövőnk az egészségünkön (s egyúttal földünk egészségén) múlik, az egészségünk az élő ételen, élő vizen és élő levegőn - s hogy ezért tehetünk. A mi felelősségünk, hogy gyermekeink, unokáink még ismerjék a frissen szedett gyümölcsök, zöldségek ízét, még ismerjék a frissen fejt, habos tej illatát, még büszkén elmondhassák: parasztok vagyunk."

dominika.jpgA képet Dominika Facebook oldaláról csentem el, remélem nem bánja, ha látja :)

És hogy miért érdemes és KELL ezzel foglalkozni?

Mert minden egyes legyártott műanyag még létezik a természetben. MINDEN EGYES DARAB. Még akkor is, ha nem látjuk - ugyanis találtak már mikroműanyagot halakban is, sőt mi több, még emberi ürülékben is. A műanyag egyébként zseniális anyag, olcsón előállítható és igencsak tartós - olyannyira, hogy egy műanyag zacskó lebomlási ideje 200-1000 év között van. Ha lehet, akkor én inkább piramisokat nézegetek, meg az Angkor Watot, a maják és inkák elképesztő építményeit, és nem szeméthegyeket, pedig jelenleg úgy tűnik, hogy ez az egyetlen, amit az utókorra hagyunk.

Több, mint 7 milliárd ember él a földön. Most gondoljatok bele, ha mindenki csak 1 zacskót használ el naponta!  Szóval álljon itt gondolatébresztőnek pár tény a környezetszennyezésről:

- Minden percben 1 millió műanyag üveget vesznek meg, 2050-re az óceánokban több műanyag lesz, mint hal.
- Naponta 5000 ember hal meg abban, hogy nem jut számára tiszta ivóvíz.
- Amerika tavainak 46% és folyóinak 40% alkalmatlan fürdőzésre és halászatra a szennyezettség miatt
- A kínában okozott környezetszennyezés hatással van Amerika időjárására
- Egy átlagos amerikai 2 kg szemetet termel naponta
- A Csendes óceánon úszik egy szeméthegy, ami Texas területének kétszerese.
- A világ legtisztább helye jelenleg az Antarktisz. És hogy miért? Mert van egy törvény, mely szerint tilos bármiféle katonai kísérlet, bányászat, nukleáris robbantás és nukleáris szemétlerakás. Mondjuk a törvényt simán ki lehetne terjeszteni más helyekre is, csak úgy mondom.
- Pekingben annyira szennyezett a levegő, mintha minden nap 21 szál cigarettát szívnának el az ott élők.
- Jelenleg 500 kémiai anyagot tudnak kimutatni az emberi szervezetben, ami nem létezett 1920 előtt. 
- Több ezer tengeri élőlény hal meg naponta csak azért, mert lenyelnek egy vízben lebegő zacskót, ami nagyon hasonlít a medúzára. 
- Az Akropolisz állapota többet romlott az elmúlt 40 évben, mint az előző 2500 évben összesen, köszönhetően a savas esőknek.
- A Karachay tó Oroszországban a világ legeslegszennyezettebb helye. Csupán 5 perc eltöltése a közelben mindenféle védőfelszerelés nélkül képes megölni egy embert. Hála az ott lerakott nukleáris hulladéknak.
- 1952 decemberében kb. 4000 ember halt meg Londonban a légszennyezettség miatt. A Crown c. sorozatban mesésen megjelenítik ezt az időszakot, szóval itt egy videó. Viszont mint tudjuk, a történelem megismétli önmagát, szóval álljon ez itt figyelmeztetésnek is.

- Csak az USA-ban 200,000 fát vágnak ki és 3.4 millió gallon olajat használnak fel csak arra, hogy eldobható pelusokat készítsenek. Hát mennyivel jobb a mosható pelenka??? UI: 500 év a lebomlási ideje egy pelenkának.
- A hurrikánok, tájfunok, aszályok gyakoribbá válása és erősödése és a korallok pusztulása mind a klímaváltozásnak köszönhetők
- A klímaváltozásnak köszönhetően könnyebben előfordulnak olyan betegségek, mint amilyen a dengi láz, a malária és a Lyme-kór.
- Az éghajlatváltozáshoz köthető incidensek száma a négyszeresére nőtt 1980 és 2010 között.
- A föld átlagos hőmérséklete jelenleg 15 fok, hála az üvegházhatásnak. Ez a hőmérséklet eredetileg -18 fok kellene, hogy legyen. Még egyszer kihangsúlyozom, átlagról van szó.
- Naponta 25 orángután hal meg csak azért, mert a pálmaolaj-termesztés miatt ledózerolják az élőhelyeiket. Az Iceland nevű áruházlánc karácsonyra készített is egy - betiltott - karácsonyi reklámot. 

Pálmaolajat tartalmaznak a következő népszerű termékek: rúzsok, fagyik, instant tészták, samponok, csokik, bio-dizelek és még rengeteg más. A WWF oldalán elolvashatjátok: https://www.worldwildlife.org/pages/which-everyday-products-contain-palm-oil

És még millió és egy oka van annak, hogy miért kell változtatnunk az életmódunkon most. Rögtön. Azonnal. Már tegnap is késő volt.

„Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető" 

Indián közmondás

Ne vegyétek el a zacskót a boltban, nézzétek meg, hogy a termék tartalmaz-e pálmaolajat. Használjatok bambusz fogkefét, vegyetek termelőktől élelmiszereket, és lehetőleg ne előre csomagolt termékeket. Vásároljatok turiban (meglepően nagyon jó minőségű ruhákat lehet venni olcsón!), adomány-boltokban. Vegyétek fel a szemetet az utcán, parkban, parton. Ültessetek fát. Google helyett pedig kérlek használjátok ezt a keresőt: https://www.ecosia.org/ A bejegyzés írásakor már majdnem 43 millió fát ültettek. Remek szervezet! Facebookon is követhetitek őket itt. Minden kicsi változás számít!

Kérlek írjátok alá ezt az online petíciót az egyszer használatos műanyagok betiltásáért

Amennyiben tudtok még ilyen petíciókról, kérlek jelezzétek kommentben vagy bárhogy.

------------------------

Amennyiben érdekel, hogy éppen hol vagyok, kövess instán, az @agnesbenak név alatt megtalálsz.

------------------------

Forrás: 
- 25 Shocking Facts
- Factretriever 
- 35 Facts about climate change

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1614369879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2019.10.25. 12:44:38

"- Minden percben 1 millió műanyag üveget vesznek meg, 2050-re az óceánokban több műanyag lesz, mint hal."

Durva :O

"Naponta 5000 ember hal meg abban, hogy nem jut számára tiszta ivóvíz."

Még inkább :O

"Több ezer tengeri élőlény hal meg naponta csak azért, mert lenyelnek egy vízben lebegő zacskót, ami nagyon hasonlít a medúzára."

Ez is :O

"A Karachay tó Oroszországban a világ legeslegszennyezettebb helye. Csupán 5 perc eltöltése a közelben mindenféle védőfelszerelés nélkül képes megölni egy embert. Hála az ott lerakott nukleáris hulladéknak."

Utánaolvastam ennek is. Elképesztő.

"1952 decemberében kb. 4000 ember halt meg Londonban a légszennyezettség miatt. A Crown c. sorozatban mesésen megjelenítik ezt az időszakot, szóval itt egy videó. Viszont mint tudjuk, a történelem megismétli önmagát, szóval álljon ez itt figyelmeztetésnek is."

Azért egy olyan katasztrófa már nem valószínű hogy még1x megismétlődhetne.

"Csak az USA-ban 200,000 fát vágnak ki és 3.4 millió gallon olajat használnak fel csak arra, hogy eldobható pelusokat készítsenek. Hát mennyivel jobb a mosható pelenka??? UI: 500 év a lebomlási ideje egy pelenkának."

Megintcsak :O

"A föld átlagos hőmérséklete jelenleg 15 fok, hála az üvegházhatásnak. Ez a hőmérséklet eredetileg -18 fok kellene, hogy legyen. Még egyszer kihangsúlyozom, átlagról van szó."

Ha átlag, ha nem, ez így biztosan nem igaz.

"Naponta 25 orángután hal meg csak azért, mert a pálmaolaj-termesztés miatt ledózerolják az élőhelyeiket. Az Iceland nevű áruházlánc karácsonyra készített is egy - betiltott - karácsonyi reklámot. "

De miért kellett betiltani?

"Google helyett pedig kérlek használjátok ezt a keresőt: www.ecosia.org/ "

És ezzel mire lehet keresni? Mert pl. Roger Federer-re biztosan nem. De akkor meg miért ajánlod a google HELYETT? Nem értem.

"Kérlek írjátok alá ezt az online petíciót az egyszer használatos műanyagok betiltásáért. "

Megtörtént.
süti beállítások módosítása