megelek

Incredible India - 4. rész - Hindu ünnepek

2018. július 08. 13:54 - megelek

Mit kell tudni a nagyon népszerű Holi Fesztiválról és a Diwaliról?

Sokszor elmondtam már, és szerintem még sokszor el fogom ismételni - imádok utazni, de a hippik Mekkája valahogy mindig hidegen hagyott, sosem terveztem Indiába menni. Ha választanom kellett bármilyen más ázsiai (pl. kínai, japán, thai, stb.) és az indiai ételek közül, ritkán győzött az utóbbi, nem érdekelt sem a vallás, sem a kultúra, sem a történelem, egész egyszerűen azért, mert más helyek sokkal jobban belopták magukat a szívembe valamilyen oknál fogva (mondjuk kezdjük azzal, hogy milyen hírekről számolnak be az adott országgal kapcsolatban a világsajtóban)...

...viszont azt az egyet tudtam, hogyha arrafelé esz a fene, akkor én biztos hogy a Holi Fesztivál idején megyek.

Ha így nem is tudod, kedves olvasó, hogy miről van szó, akkor emlékezz csak vissza a különböző Color bulisorozatokra illetve a világot meghódító legszínesebb futásáról, a Color Run-ra, vagy közösségi oldalakon vagy hírdetésekben biztos találkoztál velük! Mindnek az alapja a Holi fesztivál. Ha még így sem őrölnek elég gyorsan a fogaskerekek, akkor nézz rá erre a képre, és biztos tudni fogod, miről van szó:

img_20180302_163656.jpg

Életem legjobb "sminkje". Amennyiben az internet is úgy akarja, a poszt végére még több holi-s képet fogok feltölteni, illetve egyszerűen kihagyhatatlan a videó, amit a képen szereplő Kili barátom készített és vágott össze. Kiliről egyébként tudni kell, hogy rendkívül jó arc és hogy már hónapok óta utazik, ugyanis Németországból stoppal jutott el Indiába, keresztülhaladva olyan helyeken is, mint Örményország, Pakisztán és Afganisztán. Érdemes megnézni a videóit, nekem nagy kedvencem az afganisztáni. 

Szóval mi is az a Holi fesztivál?

Először is, a Holit azért ünneplik, mint nálunk a farsangot - ezzel jelzik a tél végét, a tavasz kezdetét, az újjászületést, a jó győzelmét a rossz felett és a szeretet és a termékenység jelképe. Konkrétan olyan, mintha egybesűrítették volna a Valentin napot, a karnevált, a farsangot és a Húsvétot. Indiában főleg északon, illetve Bangladesben és Nepálban van nagy hagyománya. 

Minden évben március első teliholdjakor ünneplik, 2018-ban március 2-ra esett, 2019 21-re fog, és 2020-ban 10-én lesz, csak hogy tudjatok előre tervezni, amennyiben szeretnétek ti is részese lenni India külföldiek által leginkább látogatott fesztiváljának. 

A Hindu írásoknak megfelelően a híres pordobálás előestéjén tüzeket gyújtanak, ha jól tudom, akkor ezt nevezik Holika Dahannak. És hogy ennek milyen legenda az alapja? Hiranyakashyap király elrendelte az országában, hogy mindenki őt imádja, viszont testvérének fia, Prahlad, a nagybátyja helyett Lord Visnuhoz imádkozott. Éppen ezért a király megkérte a testvérét (bár remélem azért ez inkább parancs volt, mert na..), Holikát, akit egyébként nem égetett a tűz (Daenerys???), hogy szépen fogja meg azt a Prahlad gyereket, a saját fiát, majd üljön be a máglyába, hogy a kicsi tűz általi halállal lakoljon eme égbekiáltó arcátlanság miatt. 

A történet vége, hogy Lord Visnu közbelépett és megcserélte a szerepeket - Holika meghalt, Prahlad pedig boldogan élt, amíg meg nem...

Illetve még egy legenda: élt egyszer egy emberevő óriásnő, Dhundhi (egyébként eskü így írják angolul, de mekkora már, hogy Dundinak hívták??), akit gyerekek űztek el Holi napján, éppen ezért még manapság is a gyerekek szabadon rosszalkodhatnak és csintalankodhatnak Holi napján. Mi csak nem tudtunk a szűk utcákban menni kommandózás nélkül, bejárótól bejáróig lopakodva, különben megdobáltak minket vízzel töltött lufival, vagy egy vödör vízzel öntöttek minket nyakon, esetleg vízipisztolyból olyan festéket spricceltek ránk, amit moshattam ameddig akartam, nem jött le, cserébe a hajamban volt egy mesés türkiz folt, ami olyan 3-4 héttel később kopott csak ki. A színes porok dobálása egyébként Lord Krisnától ered, aki a feleségét, Radhát festette be. 

Pár tipp, hogy hogyan éld túl a fesztivált

Először is, soha ne menj egyedül (főleg nőként) Holit ünnepelni nagyvárosokban! Írtam már, hogy az emberek amolyan látványosságként tekintettek rám és alapjáraton sokat fényképezkedtek velem, megszólítottak, beszélgettünk, stb. Amikor a Holit ünnepeltük Rishikeshben, szerintem nem volt olyan ember, aki mellett elmentem, és nem kent össze porral, vagy dobott rám egy marékkal, illetve ölelgettek. Nem csak engem, mindenkit, Kili barátomat is, egymást is, egyszerűen ez a szokás, hogy összekenik egymás arcát, majd ölelés, és mindenki megy tovább. 
Amivel nem is lenne gond, de most képzeld el ezt tömegben, táncolva, ugrálva, akár részegen is, stb. Nem egyszer volt olyan, hogy beszélgettem valakivel, majd egy random ember hátulról bekente az arcom - csak mivel beszéltem, így a legnagyobb része a számba került. Vagy csak az orrom ment tele a finom porral, ami egyébként hagyományosan természetes színekkel van készítve, akkor szívás, ha egy csomó kemikáliát is belekevernek. A fesztiválról Kili készített egy videót, amit nem enged beágyazni, viszont itt tudod megnézni. Megtalálsz a tömegben? :)

Másodsorban ne legyél elővigyázatlan, mint mi: készülj fel arra, hogy a por az por, menni fog mindenhova, többek között a telefonod hangszórójába is, ami egy istenért sem akar kijönni onnn, cserébe viszont szép piros. A szerencsétlen kis Huawei telcsim annyi mindent átélt már amúgy, tökre büszke vagyok rá.

Harmadik: kend be olajjal a bőröd. Lehet, hogy ragadni de fogsz, de elárulom, amennyiben nem teszed ezt meg, napokig fogod vakarni magadról azokat a festéknyomokat, amelyek nem természetes festékből kerültek rád. Tapasztalat. 

Negyedik: Lehetőleg észak indiában ünnepeld, ne délen. Rishikeshben tök baráti volt, csak ajánlani tudom, bár elvileg Varanasiban, Vrindavanban, Agrában, Pushkarban, stb is megy a mulatozás ezerrel, Delhiben inkább csak privát partykra menj. Ja, és viselj fehéret vagy feketét! Azokon mutat legjobban a szín. Ja, és az ünnepség két napos: az elsőn szertartások vannak, máglyaégetés, ilyesmi, a turistás lényegi része másnap REGGEL van, olyan 12-2 között már vége van.

Ötödik: lehetőleg ne told túl a bhang lassi-t. A lassi egyébként tejből készült finom, joghurtra hajazó ital, amit feltuningolnak marihuánával. 

Hallgassátok meg a kedvenc indiai holi zeném, már csak a video miatt is muszáj - az indiai tánc az maga a csoda haha HOLI HAI! Egyébként csak az érdekesség kedvéért: valóban így táncolnak, Bollywood módra, ami tökre szokatlan, de annak, akinek van mozgásérzéke (és a többségnek van) rohadt jól néz ki.

 Másik nagy kedvenc indiai ünnepem a Diwali, amit feltett szándékomban áll ott ünnepelni idén, hiszen eddig még csak Londonban tapasztaltam meg. Jól indult egyébként az első ismerkedésem az ünneppel, ugyanis elmentünk páran megnézni egy nagyon híres és szép hindu templomot, a Shri Swaminarayan Mandir-t, és pont Diwali után mentünk, amikor bár az épületet nem láttuk a felhúzott sátrak miatt, de kaptunk egy csomó fincsi édességet és ételt, mert ez a szokás. Ja, és ilyenkor rengeteg tüzijátékot lehet látni mindenfelé. 


Szóval Minden, amit a Diwaliról tudni akartál.

 A Diwali a hindu karácsonynak felel meg, a legfontosabb ünnepük. Hinduk, buddhisták, szikhek mind ünneplik. És, mi más is lenne a vigadalom tárgya, mint a jó győzelme a rossz felett. Ez egyébként visszatérő elem, bár attól függően, hogy kit kérdezel, különböző történeteket társítanak hozzá:

- Északon Ráma király visszatérését ünneplik, miután legyőzte Rávánát.
- Délen arról emlékeznek meg, hogy Lord Krisna legyőzte Narakaszura démont.
- Nyugaton pedig arról, hogy Lord Visnu elküldte Bali királyt az alvilágba (asszem).

Diwalit öt napon keresztül ünnepelnek:

1. Az első napon, aminek a neve Dhantareras, kedvezőnek tartják, hogy A-tól Z-ig kitakarítsák a lakást, illetve konyhai dolgokat és/vagy aranyat vásároljonak, ugyanis az első napon a gazdagságot ünneplik és Laksmi istennőt várják (a gazdagság istennője), ezért takarítanak.
2. A második napon, a Choti Diwalin (Kis Diwalin) feldíszítik a házat olajlámpásokkal, illetve különböző mintákat rajzolnak a földre különböző színes porokkal vagy homokkal, aminek az a neve, hogy "rangoli". Általában bejárat közelében alkotnak.

ผลการค้นหารูปภาพสำหรับ rangoli
3. A harmadik napon összegyűlik a család egy hatalmas zabbancsra, (egyes általam olvasott források szerint ilyenkor gyújtanak olajlámpásokat) és Laksmi istennőhöz imádkoznak, majd következik a tüzijáték. Ez az ünnepségsorozat fő napja, erről kapta a "fény ünnepe" elnevezést.
4.  Ez az új év első napja. A rokonok és barátok meglátogatják egymást, ajándékot visznek egymásnak, stb.
5. Utolsó nap, a Bhai Duj: a fiútestvérek meglátogatják a házas nőtestvéreiket az ő családjaiknál, és megintcsak esznek, ez a lánytestvérek ünnepe (drága öcsém, remélem olvasod a blogom, bár ebben nem nagyon reménykedek).

Londonban megélni a fény ünnepét nagyon jó érzés volt, főleg amikor Tootingban laktunk, ahol nagy az indiai közösség. Minden boltban sorok álltak, készülődtek, vásároltak, teljes volt a felbolydulás, csakúgy, mint keresztényeknél karácsony előtt. Mondjuk a takarításra elég nagy motivációt adhat az a tudat, hogy Laksmi a legtisztább otthonokat fogja először meglátogatni - és ki ne szeretné, ha a gazdagság istennője hozzá menne először? 

Egyébként remélem összejön, hogy az indiai barátaim körében tudjak ünnepelni idén - mesés lenne!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amennyiben nem tudjátok, hogy melyik istenségekről van szó, itt fel tudjátok frissíteni a tudásotokat, amennyiben csak az általános megfigyeléseim érdekelnek Indiára vonatkozóan, itt tudjátok megnézni

Ha pedig az érdekel, hogy hol vagyok éppen, kövess Instagramon, az @agnesbenak név alatt megtalálsz.

Forrás: 
- Holi Dates: When is Holi in 2018, 2019 and 2020?
- Everything you need to know about Holi - festival of colours 
- Holi 2018: Five things you should know about the spectacular annual festival
- Diwali: The Festival of Lights
- 2018 Diwali Festival in India: Essential Guide

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megelek.blog.hu/api/trackback/id/tr314061679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása