megelek

Boldog nőket minden napra!

2019. március 08. 15:17 - megelek

Először is: boldog nőnapot minden nőnek, és boldog nőket mindenkinek!

Márai Sándor: A nőkről általában
„Köszönet a nőknek. Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tízedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, amikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. És neked, mert türelmes és nagylelkű voltál. És neked, mert betakartad hajaddal arcomat, mikor megbuktam és rejtőzni akartam a világ elől, s neked, mert tested meleget adott testemnek, mikor fáztam az élet magányában. És neked, mert gyermeket szültél nekem. És neked, mert lefogod majd ujjakkal a szemem. És neked, mert kenyeret és bort adtál, mikor éhes és szomjas voltam. És neked, mert testedből a gyönyör sugárzott. És köszönet neked, mert jó voltál, mint az állatok. És neked, mert testednek olyan illata volt, mint a földnek az élet elején. Köszönet a nőknek, köszönet.”

Nehéz erről a témáról úgy írni, hogy ne legyen valaki megbélyegezve feminácinak, vagy ne illessék mindenféle negatív jelzővel. 

Volt szerencsém eljutni nagyon sok, a miénktől teljesen eltérő országba a délkelet-ázsiai régión belül.

Voltam keresztény, hindu, muszlim, buddhista országokban és köszönhetően annak, hogy én hogyan szeretek utazni (couchsurfing, helyiekkel beszélgetni, összeismerkedni random emberekkel a tömegközlekedési eszközökön, éttermekben, strandon, bárhol... a lényeg, hogy minél jobban meg tudjam ismerni az adott hely szokásait és életét), sok-sok női sorsról hallottam.

dsc_1031.JPG

Különbözőekről. Szomorúakról, vidámakról, találkoztam elégedett nőkkel, olyanokkal is, akik a nőiességüket használják arra, hogy egy jobb életet teremtsenek magukra, akiknek a szexualitás egy fegyver, egy dolog, amivel előrébb tudnak jutni. Találkoztam olyanokkal is, akik a mai modern korban is tipikus Héraként a tűzhely mellé voltak rendelve és az volt a dolguk, hogy vezessék a háztartást, kiszolgálják az uraikat és neveljék a gyerekeiket.. néha esetleg az a gyerek, ha fiú, több joggal rendelkezett és nagyobb megbecsülést élvezett, mint a saját anyja.

Egyes kultúrákban a nőket istenként tisztelték. 

Képes életet adni, teremteni. Sokan szeretnek jönni azzal a példával, hogy hát izé, a nők csak gyűjtögettek meg elvoltak, nade a férfiak! Azok voltak ám a valamik! Kimenni vadászni, állatot ölni (meg sok esetben saját magukat). Talán pont ennek köszönhető, hogy a nők kis dolgokból is tudtak nagy dolgokat varázsolni. Magvakat vetettek el, állatokat rendeztek, nevelték a gyerekeket, gondolom ők voltak azok is, akik a barlang környékére elkészítették a kis szerszámokat is, mert ők tudták, hogy mire van szükségük, amíg a férfiak elmentek, öltek, pusztítottak, és akiket valószínűleg a nők ápoltak, amikor egy-egy állat kitépett belőlük egy darabot.

Van ez az interneten keringő mondás:

"Akármit adsz egy nőnek, jobbat csinál belőle! Adj neki spermát és babát csinál belőle. Adj neki egy házat és otthont csinál belőle. Te hazahozod a bevásárlást, ő ételt csinál belőle. Adj neki egy mosolyt és ő a szívét adja vissza. Amit a nő kap, azt megnöveli, megsokszorozza. Úgyhogy vigyázz, mert ha valami hülyeséggel próbálod megetetni, akkor készülj fel rá, hogy mindjárt egy tonna sz@r zúdul a nyakadba." (Eric S. Gray)

Az egyenlő jogok nem azt jelentik, hogy egyformák vagyunk. Csak azért, mert mindenki dolgozhat, szavazhat, dönthet a sorsa felöl, iskolába járhat még nem jelenti azt, hogy mindenkinek fel kell cipelnie a frigót a negyedikre. Azt jelenti, hogy senkit nem érinthet megkülönböztetés azért, mert más nemű, vallású vagy bőrszínű. 

A nők nem tenyészállatok és nem háztartási gépek. A Zewának van egy nagyon jó reklámja, amiben egy futóversenyen egy kisfiúnak és egy kislánynak ugyanakkora távot kellett lefutni - spoiler alert: csak a kislánynak közben meg kellett állnia különböző háztartási munkákat végezni.

Itt tudjátok megtekinteni a videót

Ha egy háztartás fenntartásához két kereset kell, és mindkét fél dolgozik, akkor miért oké még a mai napig is, hogy csak a nők főznek, mosnak takarítanak, és csak ők látják el a gyerekeket? Ha úgy gondolják az XY kromoszómások, hogy "ez nem munka" mert mondjuk anyuka szoknyája mellől egyből a feleségükhöz kerültek és nem tapasztalták meg az egyedül élés minden szépségét, akkor miért nem csinálják ők is? Miért választják sokan, hogy inkább a TV előtt ülnek vagy horgásznak, amíg a feleségeik, anyáik, barátnőjük vagy élettársuk otthon csinálja a házimunkát? Ez a felosztás teljesen okés, amennyiben a férfi tartja el a családot, pl. hiszen akkor megvan az egyensúly, de így?

Tamás, a LifeTilt megálmodója és frontembere apuka lett, és most csinálnak egy olyan 30 napos próbát, hogy ő marad otthon gyereket nevelni főállásban, ezzel együtt "főz", mos, takarít és ellátja azokat a dolgokat, amiket eddig a felesége, Reni csinált meg. 
Érdemes elolvasni MINDENKINEK, aki úgy gondolja, hogy otthon lenni babázni könnyű. Itt tudjátok elérni az első részt, itt pl. a 23 napos bejegyzést, de ajánlom, hogy az összeset olvassátok el, nyomtassátok ki, és adjátok oda annak a személynek, aki csak kívülállóként pampog. 

Szóval miben kellene egyenlőnek lenni minden embernek a földön?
1. Oktatás
Az UNESCO szerint 31 millió lánygyermek nem tudott tanulni, és minden négy nőből egy soha nem végezte el az általános iskolát. Pedig a statisztikák szerint a tanult nők egészségesebb gyermekeket nevelnek, jobb munkákat kapnak és tovább élnek, mint kevésbé szerencsés társaik.

2. Munkahely
Megállapították, hogy az USA-ban a nők kb. 23%-al keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Világszinten ez még rosszabb: a világ pénzének csak 1/10-e kerül nőkhöz, viszont az összes munkaóra 2/3-át női munkások adják. Ez egyébként annyira durván hangzik, hogy szerintem rosszul fordítottam, szóval itt az eredeti: "Globally, the gender gap is even wider: women earn only one tenth of the world’s income despite working two thirds of the total work hours."

3. Dönthessenek a testükről
A fejlődő országokban 225 millió nőt érint az, hogy nincs lehetőségük szexuális védekezésre illetve nem dönthetnek arról, hogy az ezekből az aktusokból megfogant babák megszületnek-e vagy sem. 74 millió tervezetlen terhességből 36 millió végződik illegális abortuszban. Az illegális terhesség-megszakításokból és szülésekből származó halálozás 70%-al csökkenthetne, ha a nők lehetőséget kapnának a fogamzásgátlásra. 

4. Az anyák egészségének védelme
A WHO szerint naponta 800 nő hal bele terhességi- és szülési betegségekbe vagy az ezekből fakadó komplikációkba, éves szinten kb. 300,000 nő hal bele abba, hogy életet kellene adnia.

5. Kiskorúak kiházasítása
2011 es 2020 között becslések szerint 140 millió kiskorú lányt adnak férjhez - általában az ő beleegyezésük nélkül. Ezek a lányok tanulni sem tanulhatnak és az erőszak jellemző ezekre a kapcsolatokra.

6. Erőszak a nők ellen
A WHO szerint minden 3 nőből 1 él át erőszakot az élete folyamán: családon belüli és nemi erőszakot, illetve a testük árulására kényszerítik őket.

7. A nemiszervek csonkítása
Még mindig túl sok kislány nemiszervét csonkítják meg kulturális okok miatt (semmilyen vallás nem írja elő, hogy ezen a nőknek át kell esni!!). És hogy miért teszik ezt? Mert így ellehetetlenítik, hogy a nők élvezzék a szexet és elérjék, hogy teljes egészében a férjük tulajdonai legyenek. Több fokozata van: van, hogy csak a csiklót metszik ki, egyébként a csiklót és a kisajkakat, majd van, amikor mindent levágnak, és a legdurvább, amikor a hüvelyt is összevarrják, csak annyi rést hagyva, hogy a menstruációs folyadék kijusson. Naponta feltehetőleg 8000 nő esik át ezen.

Egyébként a Sivatag virága c. filmet ajánlom mindazoknak, akiket érdekel a téma. Itt a trailer.

8. Menstruációs higiénia és a tiszta víz
Sok lánynak csak addig tart az oktatása, amíg meg nem jön az első menzesze. És hogy miért? Nem mehetnek iskolába, ahol a higiéniai körülmények nem megfelelőek. 
Tiszta vízre nyilván mindenkinek szüksége van: viszont a fejlődő országokban általában a lányokat szalasztják el vízért, amiért néha több kilométert is le kell gyalogolniuk naponta akár többször is. Nyilván nincs idejük olyan alapvető dolgokra minthogy eljárjanak iskolába.

Szóval még mindig nagy út van addig, hogy a nőket egyenlő félként, partnerként kezeljék, és ne az apjuk vagy a férjük tulajdonai legyenek. Európában szerencsére a legtöbb dologban elértünk arra a szintre, hogy ne érjen megkülönböztetés minket azért, mert XX kromoszómánk van.

Mai hír egyébként, hogy a CERN egyik tudósát (tudjátok, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetről van szó, ergo a pasinak értelmesnek KELLENE lennie, hát nem volt) kirúgták, miután hosszú előadásban bizonygatta, hogy a nők nem valók fizikusnak. Itt elérhető a hvg cikke

Köszönteni és becsülni kell a nőket, nem csak március 8-án, ugyanúgy, ahogy nem csak február 14-én kell ünnepelni a szerelmet és kimutatni azt, ha valaki nekünk fontos. Köszönjétek meg minden körülöttetek álló nőnek a mindennapi munkákat, azt, ami miatt egy házból otthon lesz és azt a sok erőfeszítést, amivel összetartja a családot. 

És nők, a legfontosabb: köszönjétek meg minden férfinek, aki mellett nők lehettek, és aki rendesen, egyenrangú partnerként kezel titeket :)

Boldog nőnapot!

------------------------

Amennyiben érdekel, hogy éppen hol vagyok, kövess instán, az @agnesbenak név alatt megtalálsz :)
Facebookon pedig nyomjatok egy Tetszik-et az utazós oldalamra, a Megelekre, különböző képekért, ajánlatokért, játékokért, önkéntes lehetőségekért.

 -----------------------

Források:

- Matriarchális közösségek
- LifeTilt blog 
- Global Citizen

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9614676604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása