megelek

Tippek és ötletek hátizsákos utazáshoz - 1. rész

2017. szeptember 04. 15:56 - megelek

Már két hónapja van annak, hogy felszállt a gépem Hanoiban, hogy szintén 2 hónapos utazás után hazarepüljek Szerbiába.

Út közben is sokan kérdezték, hogy milyen szervezésen keresztül megyek, kikkel, mennyibe került, hogyan jött össze, mik a terveim, stb, hazajövetel után pedig megemelkedett a kávézásra invitálások száma, többen is érdeklődtek az iránt, hogy mégis hogy és miért, és a legfontosabb: mennyiből?

Először is szeretném leszögezni, hogy én egy tipikus hátizsákos túrán voltam, olyanon, amit az amerikai filmekben is előszeretettel hangoztatnak: "hátizsákkal bejártam ezt és ezt az országot". Na, én is így tettem, egy 40L-es szürke, Amazonról hirtelenjében rendelt merevítés nélküli táskába bepakoltam a legszükségesebbeket, és május elején felszálltam a Szingapúrba tartó repülőre, tudva, hogy két hónapig távol leszek mindentől és mindenkitől, akit ismerek. Egy-egy ilyen túra után a következőket érdemes figyelembe venni.

1. Repülőjegyek foglalása

Általában a hét közepén utazni a legkifizetődőbb, ugyanis sokan a munka miatt nem tudnak elszakadni pl. hétfőn vagy kedden, így tanácsos kedd-szerda-csütörtökre nézni jegyeket. A kisebb repterekről indulni, mint amilyen a belgrádi vagy a budapesti is, általában drágább, így ha olcsó(bba)n szeretnénk megoldani a repjegyek vásárlásást, érdemes megnézni azokat a nagy, nemzetközi reptereket is, mint amilyen a londoni, frankfurti, a berlini, stb. és a hozzánk legközelebbi reptérről nézni egy fapados járatot a nagyobb reptérre. Természetesen ez függ attól, hogy milyen céllal indul valaki útnak, pl. luxusnyaralás vagy üzleti útnál fontos a gyorsaság és az egyszerűség, így megéri a közelebbi repteret választani.

Hogy milyen weboldalakat érdemes csekkolni repjegyfoglaláskor? Én a momondo.com-ot, a skyscanner.net-et és az opodo.com-ot ajánlom, főleg ha európán kívüli utakra szeretnénk jegyet foglalni. Ezek a weboldalak összehasonlítanak több másik, repjegyeket kínáló oldalt, majd azok oldalán tudjuk megvásárolni a jegyet az adataink megadásával.
Érdemesebb megnézni az ott felsorolt légitársaságok saját oldalán a jegyeket, ugyanis néha olcsóbb, mint pl. a momondo-n jelzett ár, viszont előfordul az is, hogy drágább. Amennyiben valamilyen változtatást szeretnénk kivitelezni a későbbiekben, sokkal hatásosabb és egyszerűbb, ha direkt a légitársaságon keresztül foglalunk, így a reklamációra is gyorsabban tudnak reagálni.

Érdemes még utánaolvasni az adott légitársaságnak, milyen kommenteket kapott a múltban, milyen szolgáltatások vannak az árban (pl. vannak-e filmek az úton, szolgálnak-e fel ételt?), hiszen egy 10+ órás út során nem mindegy, hogy milyen helyre vagyunk bezárva.

Reggeli a China Southern járatánimg_20170224_073222.jpg

London Guangzhou között
img_20170224_085116.jpg

Napfelkelte a repülőből
img_20170225_035954.jpg

Ebéd a Turkish Airlines-onimg_20170507_033633.jpg

2. Vízumok és útlevelek

Ez alap, de azért érdemes letisztázni és utánanézni annak, hogy milyen dokumentumokra és papírokra, pénzre van szükségünk ahhoz, hogy belépjünk az adott országba, illetve hogy van-e érvényes útlevelünk. Példa: hiába találtunk egy fantasztikus last minute jegyet az USA-ba másnap reggeli indulással, hiszen bár magyar útlevéllel vízummentesen tudunk 3 hónapot tartózkodni az országban, a belépéshez szükséges az ESTA internetes kérdőív kitöltése legkésőbb 72 órával az indulás előtt. Amennyiben ez nem történik meg, úgy valószínűleg fel sem szállhatunk majd a gépre. 

Ha átszállással szeretnénk eljutni a célpontig, mindenféleképpen érdemes utánanézni, hogy szükséges-e vízumot igényelni a tranzitzónába való belépéshez. Általában (mondom, általában!) nem szükséges. 

Pár országba való belépés feltétele az, hogy kapjanak valamilyen "igazolást" arról, hogy biztosan el fogjuk hagyni az országot. Erre a legjobb az, ha van retúr repjegy foglalva, az én példámnál maradva: bár Szingapúrba utaztam először, volt repjegyem foglalva Kuala Lumpurból és Hanoiból is, tehát ez bizonyította, hogy tervezem elhagyni a térséget még akkor is, ha direkt Szingapúrból nem volt foglalva semmi.

Általában belépéskor szükséges kitölteni egy belépőkártyát, amelyben az egyszerű adatok mellett, mint amilyen a nevünk, születési dátumunk, útlevélszámunk, stb. mellett kérdezik a tartózkodási címünket (ha van lefoglalva szállás, beírhatjuk annak a címét vagy ha ismerőst látogatunk meg, akkor az övét) illetve általában egy olyan telefonszámot is kérnek, amin el tudnak érni minket, esetleg ha ismerősnél szállunk meg, akkor az övét.

Az említett kártya
View Full Version: Oz Landing Card front/rear


Ha kötelesek vagyunk vízumot igényelni, nézzünk utána, hogy ennek mi a módja. A legbiztosabb, ha nagykövetségen keresztül intézzük, viszont előfordulhat, hogy a határon kell kiváltanunk a vízumot belépéskor, mint amilyen pl. Kambodzsa és Laosz is. Az említett két országnál maradva, a belépéskor fizetnünk kell, általában 30-40 dollárt. Mielőtt a határhoz érünk, váltsunk pénzt és mindig legyen nálunk több, mint amennyit a neten ír! Laoszba való belépéskor pl. 1 dollárral többet kellett fizetnünk, ugyanis délután 4-től többet kérnek valamilyen oknál fogva (erős a gyanúm, hogy ez az ok a korrupció). A különbség nem nagy, viszont ha a határon kell pénzt kivennünk vagy váltanunk, akkor az általában sok macerával és jelentős összegekkel jár. Egyébként néha a tartózkodási napok száma függ attól, hogy hogyan érkezünk az adott országba. Pl. Thaiföldön vízum nélkül csak 14 napot tölthetünk el, amennyiben szárazföldön keresztül érkeztünk, viszont ha repülővel, akkor 30-at.

Ó, és MINDIG legyen nálunk a kicsi, útlevélbe illő, 6 hónapnál nem régebbi fotó magunkról, ugyanis sokszor kérnek egyet vagy kettőt a határon. Így elkerülhetjük azt, hogy buli után másnaposan indulás előtt rohangáljunk a városban 40 fokban, hogy találjunk fotóst, aki lekapja nem éppen Vogue-ba illő fejünket, hogy aztán indulhassunk a buszra. Ez egyébként nem én voltam, bár lehettem volna, hanem a barátnőm, akivel együtt készültünk elhagyni Thaiföldet és a reggel 10 órás indulás előtt még imádkoztam, hogy visszaérjen fotókkal együtt. Mondjuk amíg ő ezért rohangált, én váltóért szaladgáltam, ugyanis bár az utcában volt vagy öt, egyik sem váltott bahtot dollárra.

Váltóért rohangálás közben
img_20170605_092225.jpg 

 

 Folyt. köv.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1912730986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása