megelek

Incredible India - 1. rész

2018. június 12. 20:00 - megelek

Általános tudnivalók: tények és fun-factek

Oké, lehet nem fair, de egy csomó adatot a netről néztem és varázsoltam elétek, csak hogy tudjátok, mivel álltok szemben. Szóval pár fun-fact meg csak sima fact Indiáról.

- Területileg a 7. legnagyobb ország a világon a maga 3,287,263 km2-vel, 29 állama és 7 területe van. 

- Elvileg nincs hivatalos nyelve, de hindit beszélnek a legtöbben, illetve angolt. Sőt, egy csomó intézményben még mindig az angol a hivatalos nyelv, csakúgy mint iskolákban és különböző irodákban. Egyébként kb. 22 nyelvet beszélnek nagyobb arányban, viszont az összes beszélt nyelv száma kb. 1652, ebből 150 az, amit tényleg többen beszélnek és nem csak egy adott falu, stb sajátja. Ja, és egyébként India a világ második legnagyobb angolt beszélő országa a maga 124 millió angolul beszélő emberkéjével, ami csak kb. 10%-a a népességnek

- Viszont a második legnépesebb országa, 1 milliárd 324 millió emberrel (2016-os adat). Csak Indiában több gyerek születik évente, mint Ausztrália egész lakossága! (egyébként ott csak 23 millióan élnek).

- 940 nőre 1000 férfi jut - szóval hölgyek, amennyiben úgy érzitek, hogy túl sok nővel kell versenyeznetek a férfiak kegyeiért, akkor nyomás Indiába! 

- A világ egyik legrégebbi civilizációja, és már legalább 30,000 évvel ezelőtt lakott volt

- A világ hatodik legnagyobb gazdasága, viszont a mélyszegénység, korrupció és a rossz egészségügy ugyanúgy jellemző rá. Kb 50 orvos jut 100,000 emberre. 64 millióan élnek mélyszegénységben, tehát több ember, mint Franciaország egész lakossága. 

- Vallásilag is nagyon sokszínű: hinduk (79.80%), buddhisták (0.70%), szikhek (1.72%), muszlimok (14.23%), keresztények (2.30%), dzsainisták (vagy hogy fordítják le a janaism-ot? Mindegy, a lakosság 0.36%-a ilyen vallásúnak tartja magát) mind megférnek egymás mellett, többé-kevésbé békességben. Egyébként a hindu vallásban 330 millió istent tartanak számon elvileg, de nem tudom, kinek volt ideje összeszámolni az összeset. 

img_20180410_124327.jpg

- A Gangesz a világ legszentebb folyója, és egyébként igazi élvezet úszni benne. Ilyenkor ne a Varanasiban található hulla-levesre gondoljatok, amitől még a legyek is fertőzést kapnak, hanem pl. a Rishikeshben található részre, ami kellemesen hűsítő és nagyon szép tiszta. Egyébként a Gangesz partján kb. 30,000 embert égetnek el évente, kivéve azokat, akik: gyerekek, terhes nők, szent emberek, leprásakat illetve azokat, akik kígyómarásba haltak bele. Egyébként pár esetben nem égetik el a testeket, csak becsavarják valamilyen anyagba, köveket kötnek rá és a folyóba dobják, hogy ott oszoljanak szét

img_20180330_144110.jpg

- A sampont ők találták fel, maga a szó is szanszkrit eredetű (champu, és masszázst jelent). 

- A Holdon levő víz felfedezését Indiának köszönhetjük

- India első miniszterelnöke, Dr. Rajendra Prasad, a fizetésének csak 50%-át vette fel, mert mint mondta, csak ennyire volt szüksége, végül ez is csökkent csak 25%-ra

- Indiában az elefánttartásnak és háziállatként való hasznosításának nagy hagyománya van (tekintsünk el attól hogy ez most jó vagy rossz dolog-e), viszont itt található a világ első, csak elefántoknak készített SPA-ja.

img_20180413_162238.jpg

- Itt található a legtöbb vega, ugyanis az emberek 20-40%-a nem eszik húst, viszont itt termelik a legtöbb tejet, és itt fogyasztják a legtöbb cukrot (egyébként eskü mindenben 50%-al több cukor van, mint normálisan. Nem lehet enni úgy corn flakes-et, hogy ne ragadjon össze az ember szája, pedig máshol azért NEM ENNYIRE cukros)

- Egyébként az indiaiak csomó mindenben jók. Shakuntla Devi (aki egyébként nő, csak úgy mondom), elnyerte az "emberi számítógép" elnevezést, miután 28 másodperc alatt kiszámította, hogy mennyi 7,686,369,774,870 × 2,465,099,745,779. Nekem tovább tartana beírni a kalkulátorba, mint amilyen gyorsan ő kiszámította

- Indiában bányásztak először gyémántot, sőt, itt termelték ki a legtöbbet ebből a drágakőből egészen addig, amíg a 18. században fel nem fedezték, hogy Brazíliában még több van

- Ha egymás után raknák az összes Indiában található sínt, akkor 1.5-szer érné körbe a földet

Related image

Hát kb. ennyi, a következő részben arról fogok írni, hogy mire számíts, ha Indiába látogatsz.

Ha pedig érdekel, hogy merre járok éppen, akkor kövess instán @agnesbenak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megelek.blog.hu/api/trackback/id/tr214034518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása